Homepage Producten En Technieken Structurele versterking

Structurele versterking


Tebecon biedt een uitgebreide reeks oplossingen voor structurele versterking aan

Extra voorspanning (Freyssinet)

Door externe voorspanning toe te passen op een bestaande constructie brengen we deze terug in zijn initiële toestand of wordt het draagvermogen verhoogd. Het voorspansysteem wordt bij deze toepassing buiten de constructie aangebracht. De engineering en uitvoering wordt in eigen beheer uitgevoerd, waardoor u de kwaliteit krijgt die u mag verwachten van een specialist.


Spuitbeton – de droge methode

Een vaak toegepaste methode voor het versterken van betonconstructies is het toepassen van spuitbeton. Veelal wordt hiervoor de ‘droge’ spuitmethode toegepast. Met behulp van lucht onder hoge druk wordt de droge spuitmortel op het betonoppervlak gespoten. Daarbij wordt water toegevoegd bij de spuitmond. De lagere waterdosering maakt deze methode minder gevoelig voor
krimp, waardoor in grotere laagdiktes kan worden gewerkt. Het wordt in de infra-, de water-, de industrie, woning- en utiliteitsbouw toegepast. Een voorbeeld van een toepassing is het versterken van bestaande elementen door middel van opdikken van kolommen, balken, stabiliteitswanden, vloeren enz. met of zonder toevoeging van wapening. Deze methode kan zowel in open als besloten ruimten worden toegepast. Dat betekent dat het ook geschikt is voor toepassing aan de binnenzijde van gebouwen.  De sterkte van spuitbeton is zeer hoog vanwege de goede verdichting en optimale laagopbouw. Het aanbrengen van spuitbeton vraagt echter om wel specialistische kennis en een grote ervaring.

Lijmwapening

Een andere veelvuldig toegepaste methode voor het versterken van gewapend beton is het aanbrengen van uitwendige lijmwapening. Deze lijmwapening wordt aangebracht aan de buitenkant in de trekzone van de te versterken constructie en kan worden toegepast op kolommen, balken, wanden, maar bijvoorbeeld ook voor het versterken van metselwerk (zie illustraties).  
Lijmwapening is een composiet van een weefsel koolstofvezels met een synthetisch bindmiddel (hars) dat, koud aangebracht, zich volledig vasthecht aan het draagvlak. Het weefsel is opgebouwd met  70% van de koolstofvezels in de hoofd draagrichting en 30% daar dwars op. Het koolstofweefsel verzekert de versterking (in twee richtingen) en het bindmiddel zorgt voor de krachtsoverdracht tussen de vezels onderling en de constructie door verlijmen. Het toepassen van gelijmde wapening heeft als voordeel dat het de constructie niet verzwaart en nauwelijks verstijft. Dit voorkomt het aantrekken van extra seismische belasting en daarmee een overbelasting van met name de fundering. Niet alleen het aanbrengen van lijmwapening is een specialistische methode, ook voor de bijbehorende berekeningen is een specialist nodig.